Mai 2012
Aase Marits salong (trykk på foto for å se forstørret bildeserie)
DOKKA anno 1915. Foto: Randsfjordsmuseet.
Mai 2012
Aase Marits salong (trykk på foto for å se forstørret bildeserie)
FASADE mot Storgata i Dokka
Mai 2012
Aase Marits salong (trykk på foto for å se forstørret bildeserie)
SVEITSERSTIL mot bakgården
Mai 2012
Aase Marits salong (trykk på foto for å se forstørret bildeserie)
STAKITTGJERDE slik det tidligere var i Dokka
Mai 2012
Aase Marits salong (trykk på foto for å se forstørret bildeserie)
KALKSTEINSVEGGER og kalkvegger i kjelleren
ÅSE MARITS JUVEL I DOKKA SENTRUM
Det er ikke bare kundene som er så heldige å ha Åse Marit Jøranli (44) som frisør som nyter godt av hennes blikk for det vakre. Gjennom stilsikker bevaring av næringsbygget i sveitserstil fiffes også Dokka Sentrum opp av forretningskvinnens kreative evner.
Som tenåring satt Åse Marit Jøranli på parkplenen i Dokka sentrum og beundret det gamle huset i sveitserstil. Det var i dette ene huset, – ikke i ett av nabohusene i samme stil, hun en gang skulle realisere drømmen om egen frisørsalong. Når huset endelig ble ledig hadde forretningskvinnen allerede ansatte som klippet og farget hår. Etter overtakelsen i 2004, satt Jøranli oppe hele natten med kjøpekontrakt, blyant og millimeterpapir.
Forretningsidé
– Jeg ønsker å ta vare på det som var skapt tidligere. Jeg vil vise neste generasjon gamle Dokka. Vi kan ikke slette rota i utviklinga vår. Fortida må være med, forklarer Jøranli. Romløsningen for Karisma frisørsalong skulle bevare sjela i det gamle huset, samtidig som forretningsideen var moderne. Alle skulle føle de hadde en personlig plass i salongen. Det skulle være egne rom for velvære, lekeplass for barn, brudepynting og butikkvirksomhet. Salongen skulle være en hemtrivelig salong – ikke en fashionssalong. Drømmen om peis på vintertid var allerede realisert av forrige innehaver, som hadde brukt lokalene til café. Enda tidligere var det både urmaker, herrefrisørsalong! og bakeri i Storgata 34 på Dokka.
Stakittgjerde
I dag er bygningen som huser Karisma Frisør vakkert oppusset. Kantet med grønt listverk og lyse vegger står huset slående likt som på de gamle håndkolorerte fotografiene fra Dokka, som er tatt i starten av dette århundrede. Samtidig har inngangspartiet både universell utforming for rullestolbrukere og ny inngangsdør. Stakkittgjerdene er bygget opp igjen og danner en vakker ramme rundt den lille sentrumshagen. Snart kommer rabarbra og stauder som er med å stase opp den vakre bygningen enda mer. I hagen har Åse Marit bygget en liten vakker platting, innrammet av en levegg med moderne utskjæringer, klar for arrangement.
Innvendig vindu
Lys og luft tilhører Sveitserstilen som huset er bygget i. Innredningen av frisørsalongen er i høyeste grad basert på dette idealet. De opprinnelige vindusløsningene er tilbakeført. Men innvendig er veggen bak den gamle glassverandaen fjernet. Vinduene gir nå vakkert dagslys til kundene som sitter foran speilene. I tillegg har Åse Marit satt inn et nytt vindu lik de andre i huset inn i veggen ved inngangspartiet. Dermed er det gjennomlys og kontakt gjennom hele lokalet. De gamle dørene mellom rommene er bevart.
Aktiv
Vi må aldri slutte å pynte oss, smiler frisøren. Hun er opptatt av fargebruk og estetikk både på folk og hus. Engasjementet har hun tatt med seg inn i utviklingen av Landsbyen Dokka. Hun har tanker om utvikling av bakgårdene i Dokka sentrum. Åse Marit Jøranli er også medeier i nabogården som huser kaffebaren Kaffekoppen.
Når hun overtok bygningen var det ingenting i kjelleren. Men Åse Marit så muligheter i gråsteinsmuren. Hun ville vise fram de gamle steinene og restaurerte veggene på gamlemåten,- uten sement, men med kalk og stein. I dag er kjelleren forvandlet fra spindelvev, mørke og rot til et vakkert velværesenter hvor du blant annet kan ta solarium. Og for de som trenger en kaffetår når de sitter med aluminiumsfolie i håret, er Åse Marit Jøranli viden kjent for sin servering av hjemmebakst til kundene sine.
OM ÅSE MARIT JØRANLI (43)
Dame- og herrefrisørmester med eget firma
Yrkespedagog
Farge- og stilanalyse
To barn